Αλέξης Μπακόπουλος

Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος

Ειδικευμένος στο University of Minnesota, ΗΠΑ
Διπλωματούχος του American Board of Periodontology

Αγίας Σοφίας 32
Θεσσαλονίκη 546 22
+30.2310.262.474
[email protected]

Συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιών


Είναι επίπονη η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων ;

Συνήθως οι απλές περιπτώσεις που απαιτούν την τοποθέτηση 1-3 εμφυτευμάτων δε συνοδεύονται από έντονο πόνο. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει κάποια ενόχληση, η οποία όμως ελέγχεται επαρκώς με κοινά παυσίπονα.

Πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα δοντιών;

Οι υπάρχουσες έρευνες μας επιτρέπουν να βλέπουμε τη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων με αρκετή αισιοδοξία, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης μέχρι και τα 15 χρόνια. Πρόκειται για μια νέα σχετικά τεχνολογία, που εφαρμόζεται ευρέως από τις αρχές της δεκαετίας του 90, άρα θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία μακροβιότητας στο μέλλον. Πάντως, φαίνεται ότι εφόσον υπάρχει καλή στοματική υγιεινή και τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο, μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

Υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν "δεκτά" από τον οργανισμό τα εμφυτεύματα;

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών συγκρίνεται λανθασμένα με διαδικασίες μεταμόσχευσης οργάνων και την απόρριψή τους. Στην περίπτωση των εμφυτευμάτων δοντιών η επιτυχία φθάνει σε πολύ υψηλά ποστοστά, πάνω από 95%, και αφορά κάθε εμφύτευμα χωριστά. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιο εμφύτευμα δεν ενσωματώνεται με το οστό της γνάθου, αφαιρείται σαν μια απλή εξαγωγή δοντιού, και γίνεται νέα εμφύτευση 2-3 μήνες αργότερα. Βασική προυπόθεση για υψηλά ποσοστά επιτυχίας είναι ο καλός σχεδιασμός κάθε περίπτωσης και η σωστή εκτέλεση των χειρουργικών και προσθετικών χειρισμών.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στις τιμές των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Εκτός από τις λογικές διαβαθμίσεις στις χρεώσεις κάθε οδοντιάτρου, υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος που έχει να κάνει με το είδος των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν κάποιες εταιρίες που έχουν χρηματοδοτήσει πολλές και μακροχρόνιες έρευνες για την επιστημονική τεκμηρίωση των εμφυτευμάτων τους. Αυτό το κόστος αναγκαστικά μεταφέρεται στο τελικό κόστος του εμφυτεύματος και των εξαρτημάτων του, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, έχοντας όμως αποδείξει ότι το προιόν τους είνα αξιόπιστο. Άλλες εταιρίες προσφέρουν φθηνότερα εμφυτεύματα, χωρίς όμως να έχουν αποδείξει ότι τα προϊόντα τους έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. Οι διαφορές αυτές εξηγούν σημαντικό μέρος της ποικιλίας τιμών που συναντούμε. Η επιλογή της εταιρείας εμφυτευμάτων είναι αρκετά σημαντική, τόσο για λόγους που σχετίζονται με την επιτυχία των εμφυτευμάτων, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών στο μέλλον. Πολλές καινούργιες (και φθηνότερες) εταιρίες, μετά από μερικά χρόνια παρουσίας στην αγορά, εξαφανίζονται και χάνεται η διαθεσιμότητα υλικών στα εμφυτεύματά τους.

Έχασα δόντια από περιοδοντίτιδα, μπορώ να τα αντικαταστήσω με εμφυτεύματα δοντιών;

Η απώλεια δοντιών από περιοδοντίτιδα συνοδεύεται και από σημαντική απώλεια του οστού της γνάθου που απαιτείται για τοποθέτηση εμφυτευμάτων, χωρίς αυτό να κάνει απαγορευτική την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί θεραπεία περιοδοντίτιδας πριν την εμφύτευση. Επίσης, στις περιπτώσεις αυτές έχει μεγάλη σημασία και η τακτική προσέλευση για τακτικό καθαρισμό δοντιών μετά την ολοκλήρωση της εμφύτευσης. Οι ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων και στα εμφυτεύματά τους εφόσον δεν βρίσκονται σε καλή και τακτική παρακολούθηση.

Γίνεται να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα δοντιού και το αντίστοιχο προσθετικό δόντι την ίδια ημέρα (άμεση εμφύτευση);

Παρότι υπάρχουν ενθαρρυντικά ερευνητικά δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις. Η σωστή διαδικασία απαιτεί αναμονή 2-6 μηνών πριν τοποθετηθεί κάποιο προσθετικό δόντι πάνω στο εμφύτευμα.

2016 © Αλέξης Μπακόπουλος | Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος. Powered by Ministry of Web.