Αλέξης Μπακόπουλος

Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος

Ειδικευμένος στο University of Minnesota, ΗΠΑ
Διπλωματούχος του American Board of Periodontology

Αγίας Σοφίας 32
Θεσσαλονίκη 546 22
+30.2310.262.474
[email protected]

Καθαρισμός δοντιών

smile

Ο καθαρισμός δοντιών εξασφαλίζει την πρόληψη για την αποφυγή οδοντιατρικών προβλημάτων. Εδώ γίνεται ο έλεγχος της στοματικής υγείας και η διάγνωση πιθανών προβλημάτων, τόοο οδοντικών (τερηδόνα), όσο και περιοδοντικών (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Στη συνέχεια αφαιρούνται οι εναποθέσεις οδοντικής πλάκας και πέτρας που έχουν συσσωρευθεί στα δόντια και γίνεται μια επανάληψη των κανόνων στοματικής υγιεινής. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως απο 30 μέχρι 45 λεπτά.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται ο καθαρισμός δοντιών;

Η συχνότητα σύμφωνα με την οποία πρέπει κάποιος να προσέρχεται για καθαρισμό δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και εξαρτάται τόσο από οργανικά χαρακτηριστικά (πόση πέτρα συσσωρεύεται στα δόντια), αλλά και από το επίπεδο στοματικής υγιεινής του καθενός. Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι και η βαρύτητα των υπάρχοντων περιοδοντικών προβλημάτων. Σε γενικές γραμμές συνιστάται ο καθαρισμός δοντιών να γίνεται κάθε 6-12 μήνες για ανθρώπους που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα περιοδοντίτιδας.

Για ανθρώπους που έχουν εμφανίσει περιοδοντίτιδα, μετά τη λήξη της ενεργού περιοδοντικής θεραπείας ακολουθεί το στάδιο της υποστηρικτικής θεραπείας. Συνίσταται σε τακτικά ραντεβού (ανά 4-6 μήνες) όπου γίνεται απλός καθαρισμός δοντιών για τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, ίσης σημασίας με την ενεργή θεραπεία. Οι επιστημονικές έρευνες είναι ξεκάθαρες στο γεγονός ότι όσοι ακολουθούν τακτικά τα ραντεβού αυτά παρουσιάζουν πλήρη σταθερότητα στην περιοδοντική τους κατάσταση. Αντιθέτως, όσοι δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα υποστήριξης μετά τη θεραπεία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της περιοδοντικής τους κατάστασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και ανάγκη επανάληψης της αρχικής θεραπείας περιοδοντίτιδας.

Τι προσφέρει ο καθαρισμός δοντιών;

Η λογική της τακτικής προσέλευσης για καθαρισμό δοντιών είναι ότι σε διάστημα λίγων μηνών δεν προλαβαίνει να σχηματιστεί πολλή πέτρα στα δόντια, και η αφαίρεση πέτρας και πλάκας από τα δόντια γίνεται σχετικά απλά. Όταν περνάει πολύς καιρός μεταξύ καθαρισμών, συχνά απαιτείται τοπική αναισθησία για την πλήρη απομάκρυνση των εναποθέσεων, γεγονός που αυξάνει τόσο το χρόνο όσο και το κόστος της θεραπείας. Επιπρόσθετα, τα μικρόβια που φωλιάζουν μέσα στην οδοντική πλάκα χρειάζονται μερικές εβδομάδες έως μήνες ανάπτυξης πριν αρχίσουν την παθογόνο δράση τους. Ο καθαρισμός δοντιών παρενοχλεί αυτήν την ανάπτυξη και περιορίζει σημαντικά τις βλάβες τόσο στους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών όσο και στα ίδια τα δόντια, προλαμβάνοντας την περιοδοντίτιδα και την τερηδόνα.

Καθάρισμα και έλεγχος στα εμφυτεύματα δοντιών

Το ραντεβού για καθαρισμό δοντιών είναι ταυτόχρονα πολύ σημαντικό και για τον έλεγχο εμφυτευμάτων δοντιών που υπάρχουν στο στόμα. Προτείνεται ο έλεγχος των εμφυτευμάτων να γίνεται κάθε 6-12 μήνες. Ελέγχονται τόσο η υγεία των ούλων που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα όσο και η αρτιότητα της προσθετικής κατασκευής που έχει κατασκευαστεί. Γίνεται επίσης ένας λεπτομερής καθαρισμός για αφαίρεση οδοντικής πλάκας και πέτρας που τυχόν έχει προσκολληθεί πάνω στα εμφυτεύματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε βάθος χρόνου είναι δυνατόν να εμφανισθούν προβλήματα στο οστό που περιβάλλει τα εμφυτεύματα και να εμφανισθεί περιεμφυτευματίτιδα (σε αναλογία με την περιοδοντίτιδα) που μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια των εμφυτευμάτων, εφόσον υπάρχει συσσώρευση πλάκας και πέτρας. Τα εμφυτεύματα δοντιών απαιτούν την ίδια συντήρηση και περιοποιήση όσο και τα φυσικά δόντια.


2016 © Αλέξης Μπακόπουλος | Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος. Powered by Ministry of Web.