Αλέξης Μπακόπουλος

Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος

Ειδικευμένος στο University of Minnesota, ΗΠΑ
Διπλωματούχος του American Board of Periodontology





Αγίας Σοφίας 32
Θεσσαλονίκη 546 22
+30.2310.262.474
[email protected]

Συχνές ερωτήσεις για την περιοδοντίτιδα


Μεταδίδεται η περιοδοντίτιδα;

Παρότι το κύριο αίτιο της περιοδοντίτιδας είναι η συσσώρευση μικροβίων, η νόσος δε μεταδίδεται. Ο λόγος είναι ότι τα μικρόβια αυτά απαντώνται σε όλα σχεδόν τα στόματα. Η παθογόνος δράση τους εκφράζεται όταν δημιουργηθούν μέσα σε ένα στόμα ευνοïκές συνθήκες για τον πολλάπλασιασμό τους (συσσώρευης οδοντικής πλάκας, σχηματισμός πέτρας).

Κάθε πότε επαναλαμβάνεται η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Εφόσον κάποιος μετά την περιοδοντική θεραπεία ακολουθεί σωστά το πρόγραμμα υποστηρικτικής θεραπείας και προσέρχεται για 2-3 καθαρισμούς το χρόνο, δε θα χρειαστεί επανάληψη της αρχικής θεραπείας. Σε αντίθετη περίπτωση επέρχεται νέα συσσώρευση παθογόνων παραγόντων (οδοντική πλάκα, πέτρα) και επανεμφανίζεται η περιοδοντική νόσος, οπότε θα απαιτηθεί και επανάληψη της αρχικής θεραπείας.

Μπορεί να θεραπευθεί η περιοδοντίτιδα με αντιβίωση;

Παρότι είναι νόσος μικροβιακής αιτιολογίας, η αντιβίωση θα προσφέρει μόνο πρόσκαιρη βελτίωση στην εικόνα της περιοδοντίτιδας. Ο λόγος είναι ότι τα μικρόβια θα επανέλθουν εφόσον δε γίνει έλεγχος και αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) που βρίκονται μέσα στα ούλα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την περιοδοντική θεραπεία (αφαίρεση πλάκας και πέτρας από τα δόντια). Σε μερικές περιπτώσεις η χρήση αντιβίωσης σε συνδυασμό με την περιοδοντική θεραπεία μπορεί να προσφέρει βελτιωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μπορεί να θεραπευθεί η περιοδοντίτιδα με τη χρήση LASER;

Η εισαγωγή των συσκευών LASER έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη σε διάφορους κλάδους της ιατρικής. Δυστυχώς, στο χώρο της περιοδοντίτιδας η δράση τους περιορίζεται σε μια προσομοίωση της δράσης της αντιβίωσης, προσφέροντας μια μικροβιοκτόνο δράση. Όμως, όπως και στην αντιβίωση, εφόσον δε γίνει έλεγχος και αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) που βρίκονται μέσα στα ούλα, δεν είναι δυνατή η αναχαίτηση της περιοδοντικής νόσου. Υπάρχει αρκετό ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χρήση των συσκευών LASER στην περιοδοντική θεραπεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η χρήση τους, όπως αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη (2011) έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας της Περιοδοντολογίας (σύνδεσμος εδώ)

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρδιακής νόσου;

Πρόκειται για δύο χρόνιες νόσους που επηρεάζονται από την παρουσία φλεγμονής στο σώμα. Η επιστημονική έρευνα έχει βρει συσχέτιση μεταξύ των δύο νόσων, με την παρουσία περιοδοντίτιδας να αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από καρδιακή νόσο. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, μοιάζει να είναι ένας συνδυασμός διασποράς των μικροβίων που βρίσκονται μέσα στους περιοδοντικούς θυλάκους στη γενική κυκλοφορία, και της γενικότερης αύξησης των επιπέδων φλεγμονής όταν υπάρχει περιοδοντίτιδα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η περιοδοντική νόσος.

Πώς επηρεάζεται η περιοδοντίτιδα από το κάπνισμα ;

Η νικοτίνη προκαλεί σύσπαση των αγγείων και μείωση της αιμάτωσης των ούλων. Συνεπώς οι καπνιστές παρουσιάζουν μειωμένη αιμορραγία των ούλων και γίνεται δυσκολότερα αντιληπτή η παρουσία περιοδοντίτιδας. Καθώς η αιμορραγία των ούλων οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να στείλει μέσω του αίματος αμυντικά κύτταρα προς τα ούλα, στους καπνιστές η αμυντική αυτή δράση είναι ελαττωμένη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια της στήριξης των δοντιών. Μια άλλη αρνητική δράση του καπνίσματος είναι η μείωση της δραστικότητας των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού, η οποία και πάλι οδηγεί σε βαρύτερη οστική καταστροφή. Οι καπνιστές παρουσιάζουν μειωμένη ανταπόκριση στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας, αλλά και στη μακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασής τους.

Πώς επηρεάζεται η περιοδοντίτιδα από το σακχαρώδη διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που επηρεάζει όλο το σώμα. Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών του είναι και η επιδείνωση της περιοδοντικής καταστροφής, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στην αμυντική δραστηριότητα των κυττάρων αλλά και στη μείωση της αιματικής κυκλοφορίας στα ούλα. Αποτελεί μαζί με το κάπνισμα τους βαρύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες για την περιοδοντίτιδα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι εφόσον ο διαβήτης ελέγχεται σωστά (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7), τότε δεν έχει συνέπειες στη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας. Η συμβουλή λοιπόν είναι οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη να ελέγχονται οπωσδήποτε για την παρουσία περιοδοντίτιδας, και εφόσον το πρόβλημα υπάρχει, να φροντίζουν για τη σωστή αντιμετώπιση τόσο του διαβήτη τους όσο και της περιοδοντίτιδας. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας διευκολύνει και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

Πώς επηρεάζει η περιοδοντίτιδα την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιμένουμε μια άυξηση της αιμορραγίας των ούλων που οφείλεται στην αυξημένη παρουσία των γεννητικών ορμονών. Σε περίπτωση όμως που συνυπάρχει και περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή των ούλων που παρατηρείται στην περιοδοντίτιδα έχει συνέπειες και στο υπόλοιπο σώμα και συγκεκριμμένα στο γεννητικό σύστημα. Έχει λοιπόν παρατηρηθεί ότι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή/και ελλιποβαρή βρέφη. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι κατά πόσο η περιοδοντική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βελτιώσει αυτές τις αρνητικές πιθανότητες, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική έρευνα. Είναι όμως σίγουρο ότι μια γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος, καλό θα είναι να ελεγχθεί για την παρουσία περιοδοντίτιδας και εφόσον διαγνωσθεί η νόσος να γίνει άμεσα σωστή περιοδοντική θεραπεία.

Μπορεί να γίνει θεραπεία της περιοδοντίτιδας μόνο με τακτικούς καθαρισμούς;

Πριν από μερικές δεκαετίες κυριαρχούσε μεταξύ των οδοντιάτρων η άποψη ότι μπορεί να ελεγχθεί η περιοδοντίτιδα μόνο κάνοντας τακτικούς καθαρισμούς, χωρίς άλλη θεραπευτική προσέγγιση. Η επιστημονική έρευνα μελέτησε το θέμα αυτό και ή απάντηση ήταν ξεκάθαρη: εφόσον δε γίνει πρώτα σωστή περιοδοντική θεραπεία (είτε μόνο συντηρητική θεραπεία είτε επιπρόσθετη χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας), οι τακτικοί καθαρισμοί αδυνατούν να ελέγξουν τη πορεία της περιοδοντίτιδας και θα συνεχίσει η απώλεια οστικής στήριξης και η απώλεια δοντιών.

Χρειάζεται η περιοδοντική εξέταση πριν από την έναρξη χημειοθεραπείας;

Η διαδικασία της χημειοθεραπείας εξασθενεί τον οργανισμό και μειώνει την αμυντική του δυνατότητα. Συνεπώς όταν υπάρχει αδιάγνωστη περιοδοντική νόσος και αυτή επιβαρύνεται από τη χημειοθεραπεία, η επιβάρυνση της υγείας των ούλων θα είναι πολύ μεγάλη, με κίνδυνο να χαθούν δόντια που θα μπορούσαν να σωθούν. Επομένως, είναι σημαντικό πριν από μια διαδικασία χημειοθεραπείας να προηγείται περιοδοντολογική εξέταση και θεραπεία εφόσον αυτό χρειάζεται.

2019 © Αλέξης Μπακόπουλος | Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος. Powered by Ministry of Web.