Αλέξης Μπακόπουλος

Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος

Ειδικευμένος στο University of Minnesota, ΗΠΑ
Διπλωματούχος του American Board of Periodontology

Αγίας Σοφίας 32
Θεσσαλονίκη 546 22
+30.2310.262.474
[email protected]

Συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας (Βαθύ καθάρισμα)


Η συντηρητική θεραπεία αποτελεί τη βάση κάθε θεραπευτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση περιοδοντολογικών προβλημάτων. Στόχος ειναι η απομάκρυνση μικροβίων και υπολειμμάτων τροφής από την επιφάνεια των δοντιών καθώς και της πέτρας στα δόντια. Θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με «βαθύ καθάρισμα», που γίνεται με μεγάλη λεπτομέρεια σε κάθε δόντι ξεχωριστά. Επιτελείται με ένα συνδυασμό υπερήχων και εργαλείων χειρός (ξέστρων), και απαιτεί τοπική αναισθησία της περιοχής που θα θεραπευτεί. Ολοκληρώνεται συνήθως σε τέσσερα ραντεβού, αφού το στόμα χωρίζεται σε τεταρτημόρια και σε κάθε ραντεβού θεραπεύεται ένα τεταρτημόριο.

Παρότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να προσπεραστεί αυτό το στάδιο της θεραπείας της περιοδοντίτιδας, είτε με στοματοδιαλύματα, είτε με τη χρήση Laser, καμία άλλη προσέγγιση δεν μπόρεσε να την υποκαταστήσει. Επίσης καμία άλλη προσέγγιση δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη σε μια σωστή και λεπτομερή συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τακτικά ραντεβού καθαρισμού στον οδοντίατρο δε συνιστούν περιοδοντική θεραπεία. Πρέπει πρώτα να προηγηθεί ο καθαρισμός σε βάθος και στη συνέχεια μπορεί κάποιος να συντηρήσει τα οφέλη της θεραπείας με τακτικό καθαρισμό δοντιών

Ουλίτιδα πριν τη θεραπεία

Έντονος ερεθισμός των ούλων από την παρουσία πέτρας και οδοντικής πλάκας

Ουλίτιδα μετά τη θεραπεία

Εικόνα μετά από τη θεραπεία με σημαντική βελτίωση στην εικόνα και το χρώμα των ούλων

Τα οφέλη μετά από συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας

Μετά από τη συντηρητική θεραπεία περιμένουμε βελτίωση της υγείας των ούλων, με σημαντική μείωση ή και εξάλειψη της αιμορραγίας των ούλων, βελτίωση στην κινητικότητα των δοντιών, μείωση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων και βελτίωση στο χρώμα και την υφή των ούλων. Εφόσον υπήρχε και κακοσμία στόματος, μετά τη θεραπεία αναμένουμε μεγάλη βελτίωση και σε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι επίπονη διαδικασία, σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας μικρός ερεθισμός των ούλων για μια μέρα, κάτι που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μια παρενέργεια της θεραπείας μπορεί να είναι η αυξημένη ευαισθησία των δοντιών σε κρύα και ζεστά ερεθίσματα για μικρό χρονικό διάστημα, εξαιτίας της απομάκρυνσης της πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών.

Η σημασία της συντηρητικής θεραπείας περιοδοντίτιδας

Η συντηρητική θεραπεία αποτελεί το απαραίτητο πρώτο στάδιο σε οποιαδήποτε περιοδοντική θεραπεία. Η σωστή θεραπεία απαιτεί τόσο επαρκή γνώση όσο και εξειδικευμένα εργασλεία εκ μέρους του επεμβαίνοντα. Συνήθως επαρκεί για την αντιμετώπιση του περιοδοντικού προβλήματος, εφόσον ακολουθηθεί η κατάλληλη υποστηρικτική θεραπεία με τακτικούς καθαρισμούς δοντιών.

Βασική αρχή της θεραπείας είναι η διατήρηση της υγείας των στηρικτικών ιστών των δοντιών με την αφαίρεση πλάκας και πέτρας και εν συνεχεία την αποφυγή συσσώρευσης νέων βλαβερών παραγόντων πάνω στα δόντια και του ερεθισμού των ούλων. Ακόμα και δόντια που έχουν χάσει σημαντικό μέρος της στήριξής τους από την περιοδοντίτιδα είναι δυνατό να κρατηθούν στο στόμα για πολλά χρόνια. Σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας είναι και η συνεργασία του ασθενή, τόσο σε επίπεδο καθημερινής στοματικής υγιεινής, όσο και στη τακτική προσέλευση για τα ραντεβού καθαρισμού δοντιών, κάθε 4-6 μήνες.

Σε μερικές περιπτώσεις προχωρημένων προβλημάτων ενδέχεται να χρειαστεί και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία. Αυτό μπορεί να προκύψει εφόσον κάποια περιοχή του στόματος δεν εμφανίζει την επιθυμητή βελτίωση, ή συνεχίζει να αιμορραγεί και να προκαλεί ενοχλήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πιθανό να μην ήταν αρκετή η συντηρητική θεραπεία για την απομάκρυνση όλων των βλαβερών εναποθέσεων από τα δόντια, οπότε θα χρειαστεί μια λεπτομερέστερη προσέγγιση μέσω μιας περιοδοντικής επέμβασης.

Περιοδοντίτιδα πριν τη θεραπεία

Μεγάλη συσσώρευση πλάκας και πέτρας έχουν προκαλέσει περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα μετά τη θεραπεία

Εικόνα μετά από τη θεραπεία με σημαντική βελτίωση στην εικόνα και το χρώμα των ούλων


2016 © Αλέξης Μπακόπουλος | Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος. Powered by Ministry of Web.