Αλέξης Μπακόπουλος

Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος

Ειδικευμένος στο University of Minnesota, ΗΠΑ
Διπλωματούχος του American Board of Periodontology





Αγίας Σοφίας 32
Θεσσαλονίκη 546 22
+30.2310.262.474
[email protected]

Περιοδοντίτιδα - Ουλίτιδα


Τί είναι η περιοδοντίτιδα;


Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς περιοδοντική νόσος, αποτελεί το κύριο αίτιο απώλειας δοντιών στις ηλικίες άνω των τριάντα ετών. Στις ηλικίες αυτές, ένας στους τρεις ανθρώπους πάσχει από κάποια μορφή της νόσου. Καθώς όμως η εξέλιξή της είναι βραδεία και χωρίς σημαντικά συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους.


Το βασικό αίτιο της περιοδοντικής νόσου είναι η παρουσία μικροβιακής πλάκας πάνω στα δόντια. Η πλάκα σχηματίζεται με τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής, συστατικών του σάλιου και μικροβίων του στόματος. Το αποτελεσματικό καθημερινό βούρτσισμα την απομακρύνει από τα δόντια και έτσι διατηρείται η στοματική υγεία. Στην περίπτωση πλημμελούς στοματικής υγιεινής, η μικροβιακή πλάκα αυξάνεται και παράγει ουσίες βλαβερές για τους στηρικτικούς ιστούς του δοντιού (ούλα, οστό). Η ενασβεστίωση της πλάκας από τα άλατα του σάλιου οδηγεί στο σχηματισμό της τρυγίας (πέτρα στα δόντια), η οποία διευκολύνει την περαιτέρω εναπόθεση μικροβιακής πλάκας και τη συνεχή επιδείνωση της υγείας των ούλων.


Η απλούστερη μορφή της περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα. Υπάρχει αίμα στα ούλα, και η εικόνα που βλέπουμε είναι κόκκινα ούλα και πρησμένα ούλα. Στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει ακόμη καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού, και μια σωστή θεραπεία ουλίτδας μπορεί να επαναφέρει τα ούλα στην αρχική τους κατάσταση. Ένας λεπτομερής καθαρισμός δοντιών συνδυασμένος με καλή στοματική υγιεινή θεραπεύουν πλήρως το πρόβλημα.

Σε περίπτωση που η ουλίτιδα δε θεραπευθεί, είναι δυνατό να εξελιχθεί στην περιοδοντίτιδα. Τα ούλα συνεχίζουν να είναι φλεγμονώδη, συναντούμε και πύον στα ούλα αλλά συγχρόνως καταστρέφεται το οστό που στηρίζει το δόντι. Η απώλεια του οστού οδηγεί σε υποχώρηση των ούλων και στο σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων, επιμηκών σχισμών μεταξύ ούλων και δοντιών που ευνοούν την συσσώρευση μικροβιακής πλάκας και το σχηματισμό πέτρας στα δόντια. Η καταστροφική διεργασία επιτείνεται καθώς οι θύλακοι γίνονται σταδιακά βαθύτεροι και ο αριθμός των μικροβίων και της πέτρας που περιέχουν αυξάνεται. Στο προχωρημένο στάδιο της περιοδοντίτιδας έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του οστού που στηρίζει το δόντι, και συχνά εμφανίζεται μετακίνηση δοντιών,καθώς τα δόντια έχουν χάσει την αντοχή τους στις δυνάμεις δαγκώματος και μασήματος. Το δόντι εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα, υπάρχει πόνος στο μάσημα, αυξημένη αιμοραγία και πιθανώς πύον στα ούλα. Όλα αυτά οδηγούν τελικά στην ανάγκη εξαγωγής του δοντιού, αν και μερικές φορές το δόντι μπορεί να "πέσει" και μόνο του κατά τη διάρκεια απλής μασητικής δραστηριότητας.


Η παρουσία φλεγμονής στα ούλα έχει γενικότερες επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα μικρόβια που συσσωρεύονται στους περιοδοντικούς θυλάκους βρίσκουν εύκολη πρόσβαση μέσω των ούλων και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε άλλα όργανα του σώματος. Τελευταίες έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο με αυξημένη συχνότητα καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων όπως και αυξημένη συχνότητα πρόωρων τοκετών.

Η περιοδοντική θεραπεία να σταματήσει την καταστροφική πορεία της νόσου και να επαναφέρει το στόμα σε μία κατάσταση υγείας, αποφεύγοντας εξαγωγές δοντιών και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές.

Πώς προλαμβάνεται η περιοδοντίτιδα

Η καλύτερη προληπτική μέθοδος είναι το αποτελεσματικό καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος. Όμως, ορισμένα σημεία του στόματος είναι δυσπρόσιτα και αναπόφευκτα συσσωρεύεται εκεί η μικροβιακή πλάκα. Η ενασβεστίωση της πλάκας που δεν απομακρύνεται με την οδοντόβουρτσα οδηγεί στο σχηματισμό της πέτρας στα δόντια, η οποία πλέον μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο. Για το λόγο αυτό, στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικές επισκέψεις στον περιοδοντολόγο για εξέταση και αποτρύγωση των δοντιών (καθαρισμός δοντιών) . Η συχνότητα των επισκέψεων ποικίλλει για κάθε περίπτωση, αλλά είναι καλό να γίνονται τουλάχιστο μία με δύο φορές το χρόνο. Επίσης, είναι σημαντικό να ελεγχθούν και πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες της περιοδοντικής νόσου, όπως το κάπνισμα και ο ανεξέλεγκτος σακχαρώδης διαβήτης.

Συνέντευξη του περιοδοντολόγου Αλέξη Μπακόπουλου στο τοπικό κανάλι "Εγνατία" της Θεσσαλονίκης.

Καλύπτονται θέματα που αφορούν την αιτιολογία και την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.


2019 © Αλέξης Μπακόπουλος | Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος. Powered by Ministry of Web.